Verven


Verven met 'Wilton Icing Colors'

  • ‘Wilton Icing Colors’ is een kleurstof die wordt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie om  gebak, taarten, cupcakes enz. te kleuren.
  • In 2010 introduceerde wij het in Nederlands als wolverf.  Want  na veel testen op hechting en kleurechtheid het bleek ook uitermate geschikt voor het verven van wol!
  • Het is gemakkelijk te verwerken, volkomen gifvrij en goed te mengen. Dat betekent ook dat je het ook veilig kunt gebruiken bij kinderactiviteiten.
  • Bovendien is het een stuk voordeliger dan de diverse speciale wolverf!

Gerrie's ervaringen:

Gifvrij en zuinig; milieuvriendelijk!

In januari 2010 hebben ik voor het eerst wol geverfd met Wilton Icing Colors. In eerste instantie was ik enthousiast geworden door de verhalen die ik op Ravelry (www.ravelry.com) gelezen had. De belangrijkste reden voor mijn enthousiasme was dat het hier gaat om een voedingskleurstof die dus volledig gifvrij is en als beitsmiddel alleen een beetje azijn nodig heeft. Dat betekent dat het verven gewoon in de keuken kan gebeuren, zonder mondkapje, handschoenen en andere veiligheidsmaatregelen. Een ander belangrijk voordeel is dat je maar weinig nodig hebt voor een mooi resultaat. De wol op de foto is geverfd met steeds 1, 3 en 6 gram kleurstof op 100 gram wol.  De inhoud van een potje Wilton Icing Colors is 28 gram.

 

Kleurechtheid

De resultaten waren prachtig, dus mijn enthousiasme groeide. De enige bedenking die ik nog had was de kleurechtheid van deze kleurstof. De ervaringen van anderen waren wat wisselend. Wat mijn vertrouwen vergrootte was het verhaal van de leverancier die bij de importeur fondant had gezien dat al vijf jaar in de showroom stond en nog steeds prachtig van kleur was. Nu, na vele  jaren ervaring, kan ik zeggen dat de kleuren zowel in de was als bij het dragen mooi blijven, met uitzondering van zwart. Deze kleur pakt al niet zo goed op de wol en vervaagt vervolgens in de was. Deze kleur hebben we dan ook niet in het assortiment opgenomen. Deze kleurstof bindt zich aan eiwitten en is daarom alleen geschikt voor dierlijke vezels zoals wol, mohair en alpaca, maar niet voor katoen, linnen etc.

 

De potjes kleurstof worden geleverd met een duidelijke gebruiksaanwijzing.

Uiteraard is de gebruikte wolsoort en de hoeveelheid kleurstof medebepalend voor het uiteindelijk resultaat!

het model precisie weegschaaltje kan afwijken van de foto, maar werkt exact hetzelfde.

de potjes kunnen NIET door de brievenbus. Dus altijd pakketpost.